Bryggdag – Smash TV – Amarillo

Som jag har väntat, och idag blev det äntligen av. Aningen ringrostig men full av bryggarglädje satte jag igång under morgonen. Det kändes helt OK att börja året med en väldigt simpel bryggning, inga konstigheter eller problem utan bara beta av stegen. Temperaturen hamnade mer eller mindre precis där den skulle, men utbytet blev visserligen inte helt som planerat. Missade med 6 punkter och jag tror faktiskt att malten var boven. Märkte ganska på en gång vid öppning av maltpåsen att den inte var riktigt krossad. Vid kontroll var det jättemycket som fortfarande var hela och stängda. Då jag inte hade möjlighet eller lust att mosa 4Kg malt så körde jag vidare som det var och resultatet blev som det blev. Miss på 6 punkter är inte hela världen och öl blir det ju ändå.
IMAG0626_1

Klassiker som förmodligen alla helmaltsbryggare råkat ut för hände på 100% av mina påsar. Man tycker att man tar det försiktig, men det tycker inte påsen…
IMAG0628_1

På årets första bryggdag passade Aron på att vara gästbryggare. Bortsett från att han satte stopp i mäsktunnans utlopp så tycker jag han skötte sig bra. 😉
Vi fick tid att prata igenom det ena och det andar samt provsmaka tre fat jag haft ståendes sen slutet av förra året. Vi snöade in på ett projekt jag lagt grunden till sen tidigare och jag lär säga att det känns som att det verkligen kan bli av. Jag kommer återkomma framöver om detta, förhoppningsvis inom någon vecka.
IMAG0629_1

Även om det är samma humle genom hela koket så lär man ju ändå ha någon form av ordning och reda. Ringrostig som man var så blev humlen vägd och hanterad aningen sent i processen, men då det egentligen inte var brist på tid samt att det var samma lika hela vägen så löste det sig finfint.
IMAG0632_1

En av anledningarna till att jag gjorde sista bryggningen i November förra året var att jag ville slappna av och slippa tänka på bryggning vid juletid. En annan faktor var väder och vind. Kan nu efter dagens kok verkligen bekräfta att sommarhalvåret är mycket bättre för bryggning, i alla fall om man kokar utomhus. Men det är bara att bita ihop och köra vidare, för kokas det inget blir det heller ingen öl.
IMAG0633_1

Som avslutning var det som alltid kylning, tappa över till jäshinken samt tillsätta jästen. Fy sjutton vad bekvämt det var med torrjästen! Efter att ha lämnat den bakom sig förra året så kändes det riktigt skönt att bara klippa upp en påse och bara strö över. Som skrivet tidigare kommer jag inte återgå till torrjästen efter denna SMaSHresa, men väl värt att notera var hur bekvämt det är.

4 Comments

 1. Hej!

  Spännande att du noterade effektiviteten av mäskningen och att du tror det är krossningen! Köpte också krossad malt från samma leverantör och jag hamnade också 6 punkter under. Jag har för visso ny utrustning och trodde det berodde på det. Men 60% mash efficiency är väl lite väl lågt? :)

  • Man måste ju skylla på något när det inte går som man vill. 😉
   Visst finns det fler faktorer som påverkar, men denna gång var var krossningen inte bra. Hade med mig ett par extra ögon till vid den bryggningen och nog reagerade även dessa på krossningen. Men men, sånt som händer.

   Själv tycke jag att man är inom ramarna med +- 5 punkter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *