Gott nytt år!

Sista dagen på (brygg)året och nu är det bara timmar kvar innan klockan är slagen. 2015 var humlens år, mestadels SMaSH, och även om jag inte betade av listan med humlesorter så känner jag mig rätt nöjd. Så vad har jag lärt mig av detta? Förhoppningsvis något, men ifall jag skulle sättas på blindtest är jag inte helt säker på att skulle få alla rätt.
För att göra det enkelt för mig 2016 tänkte jag att första koket blir en SMaSH eller något som inte är allt för avancerat. Nu när vintern smygit sig på blir det uppehåll fram till Februari.

2015 var även året då “Utmaningen” blev av. Ett riktigt roligt projekt där man under enklare former och med inslag av slumpen formade sitt recept. En bryggvecka sattes +- 1 vecka och dryga månaden senare strålades vi som hade möjlighet samman. Tak över huvudet samt mat ordnades av Sahlins Struts. Denna gång landade vi på ca: 15 personer och utmaningsöl från 5 bryggare. Min förhoppning är att vi tillsammans kan göra något liknande under sommaren 2016. Har du tankar och ideer för kommande utmaning får du jättegärna dela med dig via denna facebookgrupp.
IMAG1489_1

Jag passade även på att byta ut bryggutrustningen under sommaren. Gick från en lösning som jag var väldigt nöjd med till en smidigare. Två enheter blev en, och rengöring / hantering blev så mycket enklare. Vill inte påstå att det är en fröjd att göra rent utrustningen, men nu är det fasen inte långt ifrån.  =)
Det blev ett lite enklare bryggverk som har sina rötter i grannlandet, Norge. Priset för det man får känns OK, men de skickade med lite extra lull-lull som jag kände att jag kunde varit utan ifall man kunde fått ner prislappen någon krona till. Men då dessa extra prylar kom med så ska de fasen nyttjas i den mån det går.
IMAG0059_1
IMAG0057_1

Just ja, håll på att glömma… Lite annat roligt (och onödigt?) som kom i min ägo var beer gun och maltkvarn.
Efter att gått över till fat tänkte jag att flaskning var något som jag endast skulle ge mig på nån gång ibland, men tiden gick och jag saknade känslan av att sprätta kapsylen när man skulle ta sig en öl. Kort och gott gjorde sig en mer vettig fyllare sig bra.

Nu går det visserligen att beställa malten färdigkrossad, men att själv kunna bestämma när samt hur krossad den ska vara känns bara riktigt bra. Vid ett fåtal gånger har jag inte varit helt nöjd med krossningen man beställt och vid ett tillfälle hade krossningen missats helt och hållet. Då jag tidigare inte öppnat maltpåsarna förens på bryggdagen, strax innan det är dags för mäskningen, så blev det lite panik den gången krossningen uteblev helt.
IMAG0125_1
IMAG0868_1

Gott nytt år på er, så får vi se vad 2016 har att erbjuda.
Då frugan börjat tänka lite extra på kropp och kost så misstänker jag att även jag kommer bli inblandad. Jag hade ju en period under sista kvartalet där jag hade koll på det jag stoppade i mig, så mitt nyårslöfte får fasen bli att 2016 är året då det ska ätas rätt och motioneras… I alla fall de två första veckorna.

Avslutar årets sista inlägg med en bryggvideo där mitt bidrag till Utmaningen skapades.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *