Bryggdag – Nemesis

Årsförsta idag, fasen vad man har längtat!
Dagen började med att jag kom på benen några timmar senare än planerat. Nu var det faktiskt inte mitt fel då jag faktiskt ställt klockan… Tydligen hade stora delar av Dalarna drabbats av strömavbrott under natten, så klockradion hade nollställts och gjorde inte det jag bett den om dagen innan.

Receptet är baserat på den malt jag hade hemma och bittergivan blev Magnum som jag hade liggandes i frysen sedan tidigare. Övriga givor och namn på ölet valdes av en låtsaskompis. Ja, jag kallar dem så, dessa herrar och damer jag aldrig träffat, utan bara haft att göra med med via forum, Facebook, telefon… Ja ni fattar.
Maltkrossen fick motioneras, bryggverket fick sin andra runda, och här har jag lite att stämma av och trimma in. Träffade inte riktigt alla mål, så om några bryggningar ska jag jämföra resultat och justera.
Bortsett från att jag inte riktigt nådde önskat mål så gick dagen bra och rengöring / hantering av nya utrustningen går så mycket smidigare. Kände mig lite ringrostig i början av dagen, då det var riktigt länge sen jag bryggde, men man kom snabbt in i gamla rutiner.
Nu i helgen blev jag även klar med det diskprojekt som påbörjades i slutet av förra veckan. Ca. 200 flaskor har tagits om hand och rengjorts, så nu ska jag inte behöva oroa mig för att inte ha flaskor ett tag framöver. Har fortfarande min favoritmodell, men att ha lite extra skadar aldrig.
IMAG0544_1

Idag var det även dags för det första praktiska testet av återförslutaren jag köpte förra året. Vet inte ifall humlen påverkas annorlunda mot hur jag gjort tidigare, men det känns bättre att återförsluta i vakuum. Snabbt och enkelt klipper man till önskad storlek på påsen och i med humlen. In med påsen i maskinen och låt den göra resten. Snabbt, snyggt och enkelt… Och en känsla av att humlen får det bättre nu än hur jag återförslöt tidigare.
IMAG0550_1

Mitt bryggår har just börjat och jag har funderat en del på om jag ska ha något tema/inriktning. Bortsett från eventuella utsvävningar så har jag bestämt mig att nyttja KISS-principen. “Keep it simple, stupid!” kommer för mig innebära enkelhet från början till slut, från bryggning till flaskning. Så en del av detta kommer bli att låta fatsystemet få vila och kolsyrning kommer ske på flaska. Förra årets SMaSH-projekt skulle kunna gå under detta tänk, men då låg fokus på humlen.
Skål och gott nytt bryggår!
IMAG0551_1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *