Bryggdag – Power Punch

Äntligen bryggdag!
Årets första bryggning är gjord och nog skäms man lite över hur lat man varit fram tills nu. Halva 2017 har vi hunnit ta oss igenom och bryggverket har stått och dammat i källaren.
Aja, nu är man i alla fall igång och nu är det bara veckor kvar tills vi ses på strutsfarmen.

Utmaningsbryggningen i korta drag: Från koll till kaos. =) Men vi tar det från början…
Som alltid ställer jag i ordning det som behövs inför koket och dubbelkollar att allt finns till hands, malten krossas och humlen vägs.
En liten incident inträffade ganska direkt efter start när batteriet till vågen gav upp under humlevägningen, och reservvågen hade frugan lagt (Förmodligen gömt den för mig) längst in i ett av köksskåpen.
20170702_204908

Sen alltid har jag kört med humlepåsar under kok men idag ville jag prova på att köra utan. Hade förhoppning och förväntan om att den största delen av humlen skulle stanna kvar på botten av bryggverket vid tömning, men med facit i hand blev det inte riktigt så. Har ett durkslag mellan kran från bryggverket och jäshink som ska fånga upp en del restprodukter, men den mängd humle som kom ut satte tvärstopp. Så det blev att fylla på, låta vörten silas, skölja rent durkslaget… Om och om igen tills bryggverket var tömt. Som lök på laxen fick jag även stopp i kranen, så i slutänden blev det att tippa verket och hälla ur från toppen.
20170702_205002

Som om detta inte vore nog så hade frugan ännu en gång flyttat på grejjer. Hydrometern fanns inte där den skulle,  men var väl undangömd bakom en gardin i köket. Får trösta mig med att jag bara var en punkt från beräknad OG.
Om vi backar tillbaks lite i flödet så blev det mest kaos och stressigt inför kylningen. Med bara minuter kvar av koket började jag ställa i ordning i köket.
-Stol att ställa bryggverket på så slangarna räcker fram till diskhon, check.
-Adaptern som gör att jag kan ansluta kökskranen till kylspiralen, che….
Nejdu, här blev det ingen check. För andra gången idag behövde jag ringa frugan och fråga var hon gömt min utrustning. Denna gång gav hennes tips ingen utdelning.
Nu blev det lite panik på riktigt. Utan tillgång till kallt vatten skulle jag få problem med kylningen. Som tur är har vi uttag precis utanför köket, så det fick bli en extern anslutning idag. Med precis ingen tidsmarginal kopplades vattnet på och det hela fick ett lyckligt slut.
20170702_205159

Finalen av årets Utmaning börjar närma sig. Under veckan kommer mer info upp på sidan och bryggare som anmält sig kommer även få info per mail.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *