Utmaningen 2015

2015-02-25
Har tänkt att ”Utmaningen 2015” ska bli lite mindre komplicerad är 2014, som inte blev av p.g.a för få anmälda deltagare. Då jag detta år påbörjat min SMaSHresa i hopp om att humlen ska ge mig mer insikt om smak så är planen att få med er andra på samma tåg som ett roligt inslag och under lite okontrollerade former.

Riktlinjer: (Förslag 1)
Du väljer 3st basmalter du kan tänka dig ha med i sin SMaSH och du låter din partner/nära vän göra lika så. Totalt har vi då 6st varianter av malt, som är numrerade 1 – 6.
Vi går vidare till humlen och göra samma sak där. Du väljer 3st och din partner/nära vän göra det samma.
Som avslutning kommer vi till jästen. Här gör vi samma procedur som med malten och humlen.

Färdig mall: (Förslag 2)
Då det egentligen inte spelar någon roll vilken väg man väljer att gå för att få fram sina råvaror så kan man göra det lite lättare för sig och använda sig av nedan mall. Bara låta tärningen göra sitt. Alla produkter nedan är länkade till MaltMagnus, men självklart är valet av återförsäljare fritt. Oavsett hur ni väljer era råvaror så vill jag uppmana till att inte gå allt för mycket på den säkra stigen. Tanken är att det ska vara roligt och lite galet, så passa på att blanda in något som är utanför eran trygghetszon!

Malt:
1 Ashburne
2 Brunmalt (För den modige, resultatet kan ju bli “sådär” 😉 )
3 Pale Ale
4 Munich 20L
5 Wheat malt Red
6 Maris Otter Extra Pale

Humle:
1 Saaz
2 Simcoe
3 Palisade
4 Hersbrucker
5 Green Bullet
6 East Kent Goldings

Jäst:
1 US-04
2 US-05
3 Abbaye
4 WLP001
5 WLP007
6 WLP530

Tärningen avgör:
Fram med en 6sidig tärning och gör 3 kast. Första kastets nummer ger dig den malt som fått respektive tal, andra kastet göra det samma för humlen och det tredje för jästen.

Recept: (10 liter)
3,6kg malt
200g humle
Humlen tillsätts enligt följande schema:
25g X @ 30
25g X @ 10
25g X @ 5
25g X @ 0
Torrhumling 100g X, 5 dagar. (OK att dela upp i mindre t.ex 50g x 2. Då torrhumlas vare omgång 5 dagar.)
Jäst

Vad kvarstår?
För att detta ens ska bli möjligt lär fler än jag delta, meddela ditt intresse via kommentarsfältet här nedan eller skicka ett mail till klingen@iklingbryggehus.se, skriv ”Utmaningen 2015” som ämne. Meddela även vad ni kallar erat bryggeri samt var i landet ni bor. Driver du en hemsida / blogg och tänkt dokumentera detta spektakel tycker jag du passar på att peta med en länk.

Ingen öl utan bryggdag… Då ett specifikt datum förmodligen inte kommer passa alla så hade jag tänkt att vi kommer överens om en bryggvecka, då borde fler kunna vara med.
Kom igen bryggsverige, så gör vi det vi älskar tillsammans!

Deltagare
iKling Bryggehus – Borlänge
Otterbo Bryggeri – Borlänge
No Clue Brewing – Borlänge
Södra Brew – Örebro
Bogryds källarbryggeri – Svaneholm
Brewing Under the Influence – Lund
Scandinavian Zombie Brewery – Åkersberga
Månses bryggeri – Dala Floda
Sahlins Brygghus – Borlänge
Jästklubben – Stockholm
Desperation Brew – Stockholm
BoxBrews – Stockholm
Oleråsens hantverksbryggeri – Stora Skedvi

Kom igen och anmäl er! Anmälan är inte på något sätt bindande, det är helt OK att dra sig ur ifall man får förhinder eller att det helt enkelt inte passar.

24 Comments

  1. Hej! Vi på Månses bryggeri är gärna med! Vi håller till i Dala Floda. Vår hemsida är under uppbyggnad så du kan länka till facebook-sidan så länge :) Det här ska bli kul! Bara en liten fråga, får vi brygga 20 liter öl istället för 10 som det står i instruktionerna. Det är nämligen minsta mängden vi kan brygga.

    • Tack, ni ligger nu med i deltagarlistan.

      Visst går det bra att göra en större sats, inga problem. Tanken med receptet var att hålla kostnaden nere och på så sätt locka fler bryggare.

      Finns väl egentligen inget rätt eller fel här, utan det viktigaste är att det blir av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *