Utmaningen 2014

Utmaningen 2014 är inställd p.g.a för få anmälda deltagare.

2014-07-20

Vill försöka locka/engagera bryggare över hela Sverige till att tillsammans skapa något, att medverka i denna ”utmaning”. Ni som brygger, vänligen ta er tid att läsa igenom texten i sin helhet. Jag vet, det är en hel del text, men jag tror det kommer vara värt er tid. Utmaningen i sig är egentligen inte så märkvärdig, se det som en vanlig bryggdag med inslag av överraskningar och minskad kontroll. Konceptet har genomförts tidigare, men grundtanken från min sida är att samla sveriges bryggare och göra något tillsammans under en och samma vecka. För att ge en visuell överblick länkar jag till video där stollarna från Brewing TV gjort sin variant.

Jag kommer sätta upp ett recept som i grunden skulle kunna bli något åt IPAhållet, sen är det några parametrar som bryggaren inte kommer kunna påverka för slutprodukten, det är det som är ”utmaningen”. Någon närstående ska hjälpa… eller stjälpa genom att välja ut en del malt samt humle. Denna hjälpande hand får inte vara insatt i ölets tillverkning, detta för att lämna spelplanen mer öppen och intressant.

Jag kommer beställa mina varor från MaltMagnus (Naturligtvis får ni beställa var ifrån ni vill), så jag kommer ha deras sida som referens. Basmalten ska vara 1oo% av en och samma sort. Ni kommer få frihet att själv välja övrig malt, då är det OK att välja och vraka bland allt som ligger under huvudkategorin ”malt”, bara totalen blir 1Kg. (Se MaltMagnus sida ifall frågetecken finns) Er närstående kommer även få välja Caramelmalten på 0,5Kg. Där kan det blandas hur som bland Caramelmalten, bara totalen blir 0,5Kg.
Humlen kommer bli 300g totalt, 3st påsar a 100g st kommer väljas ut. Som bryggare väljer ni först en påse som avses för bittergiva samt en ni önskar smaksätta med. Din närstående väjer sedan en påse utan er påverkan.

När ni kommer till humlen på bryggdagen så börjar ni med att väga upp och ställa undan 25g av bittergivan som kommer läggas i koket @ 30 minuter, resterande humlen häller ni upp i muggar som märks med humlesorten på undersidan. Varje mugg ska ha 12,5g humle, totalt handlar det om 22 muggar. Det innebär alltså att er bittergiva även kommer få agera smaksättare. Nästa steg kan vara bra att få hjälp av ett par extra händer, då muggarna ska blandas så man inte har någon aning om vilken mugg som innehåller vad.
Sedan väljer ni ut 8st muggar, 100g, som ni direkt kan lägga i frysen tills det är dags för torrhumling.
I nästa steg lär ni har tillgång till 3st vanliga tärningar (6sidig). När resterande 14 muggar, 175g, kommer nyttjas avgör nämligen tärningen. Ni kastar tärningarna en gång per mugg, totalen på tärningarna motsvarar när muggens humle ska ner i koket. En 8a betyder alltså att den muggens humle ska i när det är 8 minuter kvar. För att vara på det säkra så att inte allt råkar hamna på ca: 20 minuter så används endast en tärning de första 5 kasten. Glöm INTE att dokumentera vilken humle som ska i när samt vilka som går till torrhumling!

För att försöka hålla ihop det på något vis så avslutar vi med jästen, där är det endast tillåtet att använda sig av WLP001, US-05 eller BRY-97.

Nu vet jag att jag förmodligen inte kommer nå detta mål, men en förhoppning jag har är att få med sig så pass många att det skulle gå att ordna någon form av träff där vi smakar av varandras resultat. Nu kräver jag inte att alla ska ta sig till ett och samma ställe, men ni som hoppar på detta tåg skulle kunna registreras här på sidan med länk till er dokumentation / bryggdag samt vilken stad ni bor i, så kanske det skulle gå att lösa? Får man en överblick över landets bryggare kanske i alla fall några skulle kunna sammanstrålas. I värsta fall får man väl avnjuta sin blandning bland nära och kära. Det hade varit riktigt roligt ifall några fler än jag kommer medverka.

Regler i korthet:
– 20 liters sats, om möjligt. (Har du inte utrustning som rymmer får du krympa receptet själv)
– Du väljer 5,5kg basmalt
– Du väljer 1kg valfri malt.
– Din icke ölintresserade närstående väljer 0,5kg Caramelmalt.
– Du väljer 100g humle som avses som bittergiva.
– Du väljer 100g humle för smak.
– Din närstående väljer 100g humle.
– Häll upp 25g humle för bittergiva och sedan 12,5g / mugg och blanda muggarna hej vilt.
– Välj humle för torrhumlig och låt sedan tärningen göra resten.
– Endast WLP001, US-05 eller BRY-97 är tillåtet.

Recept: (20 liter)
5,5kg basmalt (Som ni väljer själv, 100% samma sort)
1kg malt (Efter eget tycke och smak)
0,5kg Caramel (Närstående väljer)
25g @ 30 min
175g @ 18 – 1 min (14 muggar, tärningen avgör)
WLP001, US-05 eller BRY-97

Torrhumling (4 dagar)
100g (8 muggar)

Vad återstår?
För att detta ens ska bli möjligt lär fler än jag delta, meddela ditt intresse via kommentarsfältet här nedan eller skicka ett mail till klingen@iklingbryggehus.se, skriv “Utmaningen” som ämne.

Ingen öl utan bryggdag… Då ett specifikt datum förmodligen inte kommer passa alla så hade jag tänkt att vi kommer överens om en bryggvecka, då borde fler kunna vara med.
Kom igen sverige, så gör vi det vi älskar tillsammans!

Deltagare
iKling Bryggehus – Borlänge
40 Tjuvars Hembryggeri – Borlänge
Boxbrews – Stockholm
Bogryds Källarbryggeri – Svaneholm

Kom igen och anmäl er!
Anmälan är inte på något sätt bindande, det är helt OK att dra sig ur ifall man får förhinder eller att det helt enkelt inte passar.

7 Comments

 1. Kommer behöva skala ner.
  Har en max pre-boil på 24-25L.
  Har bara bryggt en batch med denna riggen.
  Fick då ut 18L till Jäsning.

  Men har kass spis så jag måste investera i gaslösning tror Jag.

  Kul grej i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *