Förberedelser för framtiden

Även om jag har planerat bryggschema det kommande halvåret så hindrar det inte att ligga steget före. Något som jag velat göra sen en tid tillbaks är en barley wine, och då dessa behöver lagras en tid är det inte dumt att vara ute i god tid. Då jag redan bestämt mig att jag kommer flaska dessa har jag idag tillbringat eftermiddagen vid badkaret och skalat etiketter från Old foghornflaskor. Vet inte varför men jag gillade verkligen flaskornas former, så jag har sen några månader tillbaks tiggt till mig flaskor från mina öldrickande vänner samt passat på att köpt mig några egna. Igår blötlade jag de flaskor jag fått ihop och det visade sig vara mer än en back, men då jag bara gjorde klart 20st idag så sprider jag ut det “roliga” jobbet över fler dagar. Morgondagen kan eventuellt vara räddad, JIPPI!
IMAG0665_1

Dessa etiketter var inte speciellt svåra att hantera, bara fram med den där grejjen man gör rent spisen med och sen var det bara att köra på. Ett tips är att köra längs långsidan på flaskan, inte längs kortsidan. Risken är stor att man slinter och sätter då rakbladet i handen.
IMAG0666_1

Något som jag numer alltid gör med de flaskor som passerar mitt badkar är att skölja ur dem med hjälp av flasksköljaren. Det är viktigt att man får ur sånt som eventuellt kan ha torkat fast. Visst kan man blötlägga länge, skölja under kran, fylla flaskan och skaka etc. men flasksköljaren gör ett riktigt bra jobb! Själv försöker jag alltid se till att skölja ur flaskorna innan det finns risk att resterna torkar fast, men om man t.ex får flaskor från en vän som inte bryr sig om detta, då denne ändå tänkt kasta dem, så finns ju risken att det ligger en fin torkad hinna i botten. Tumma inte på rengöringen, ge flaskorna den tid de förtjäna. I ett projekt som i detta fall kommer sträcka sig över sisådär 6 – 12 månader så känns det ganska dumt att snåla på den tid man lägger till rengöringen.
IMAG0667_1

När alla etiketter är avskalade och flaskorna är hyfsat fria från limrester så kommer diskmaskinen in i bilden. I med alla flaskor och igång med maskinen. Vet inte ifall det egentligen spelar någon roll, men jag har velat köra maskinen så varmt som möjligt. Har fått för mig att limrester släpper lättare då. I mitt fall är det 75 grader.
IMAG0671_1

Nu är förberedelserna för en back öl gjord. När dessa väl kommer till bruk kommer de åter sköljas. Sen blir det en vända med VWP, mer vatten och slutligen Starsan.
Jag har under mitt 1,5 år som bryggare skalat av några etiketter från flaskor och kommer framöver återkomma med min erfarenhet, vilka har varit mest lätthanterliga? Vissa bryggerier har gjort det lättare än andra att få av etiketten kan man säga.

Just ja, passade på att fixa till widgeten för Untappd, den har varit nere i ungefär 2 veckor. Untappd har tänkt på säkerheten och och kör nu via https, så justering i koden behövde göras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *