Flaskor och backar

Vet inte hur det är med er, men jag gillar när man har saker och ting ganska så enhetligt. En tid innan jag var helt säker på att jag skulle börja brygga så påbörjade jag min samling av flaskor, utan flaskor står man ju på bar backe (Om man inte tänkt att fata då…). Detta var en period när jag och mina öldrickande vänner smakade av det som Brewdog hade att erbjuda. Med allas hjälp fick jag ihop några backar innehållande enbart en och samma flasktyp. Snabbspolar vi framåt så snöade jag in på Chimays utbud och passade då på att fylla lite drygt en back av denna modell. Vi hoppar fram i historien lite till och landar i nutid, och Anchor är ett återkommande inslag för mig och några av mina öldrickande vänner. I skrivande stund har jag nästan kunnat fylla tre backar. =)

Detta inlägg kommer handla om de tre flasktyperna från nämnda bryggerier samt två till. Jag har visserligen smakat öl från andra med, men då inlägget kommer fokuseras på flaskor, etiketter samt hur flaskorna gör sig i back så håller jag mig till de jag sparat eller tänkt spara. Det finns ju mer än en variant av back, men den typ jag nyttjar mig av samt har till underlag för denna post är den “röda” modellen, den som finns på ICA, Coop, Konsum, Kiosken etc. Vill även påpeka att alla flaskor får sig en vända i diskmaskinen. Sånt som jag missat vid rengöringen försvinner ofta efter en vända.
IMAG0782_1

Vi tar det hela i storleksordning och börjar därmed med den modell som Chimay har att erbjuda (Första från vänster i översta bilden). En liten och ganska trevlig flaska som jag hade tänkt ha stouts och mörkare öl i. Då jag gärna lagrar tomflaskorna i back så insåg jag ganska snabbt att det inte kommer vara möjligt med denna modell. En eller två flaskor går bra, men blir det 3-5 stycket som står intill varandra så blir det tight, väldigt tight. Dessa flaskor är inte avsedda att ställas 20st i den röda backmodellen. Då flaskan är låg är det inga problem att stapla fler backar på varandra där denna modell finns i. Rena och fina ska de vara, så något som samtliga av de flaskor jag sparar får gå igenom är först en frigörelse från etiketten. Ett varmt vattenbad under en lägre tid brukar underlätta en hel del (Inte ovanligt att jag låter de ligga i blöt över natten.). Av de chimayflaskor jag stött på har etiketterna lossnat helt eller i alla fall nästan helt under en natts blötläggning. Det lilla som hållit etiketterna kvar har lossnat omedelbart vid skrapning.

Näst på tur är en variant som Anchor använder sig av (Andra från väster i översta bilden). Hade mina vägar korsats med denna modell tidigare hade jag kört på en enda flaskmodell. Kort och gott en riktig favorit i storlek och form. Den är något högre än chimayflaskan och även smalare. Avsmalningen är snyggt gjort och den sitter bra i handen. Flaskans höjd överstiger inte backens kant, det är därmed möjligt att stapla backar på varandra med denna flaskmodell i. Etiketterna lossnar inte av sig själv efter en natts blötläggning, men skrapningen är väldigt enkel. Snabbt “gnuggande” över hela ytan där etiketterna sitter och flaskan är fri.

Nummer tre på listan är varianten som Bredog nyttjar sig av (Mitten i översta bilden). Denna modell har jag flest av och finner väl egentligen inga “fel” på, men är ändå inte min favorit. Inga egentliga fel på flaskan i sig men den lämpar sig inte att använda ifall man tänkt stapla backar på varandra. Modellen är lite för hög för och istället för att underliggande back tar belastningen så läggs de över flaskorna. Jag har inte provat med en kapsylerad back, men är flaskorna nakna går det nätt och jämt att stapla på varandra ifall man bygger planen genom att vända backarna 90 grader. Inte helt optimalt, men fungerande ifall man har ett fåtal. Har stött på två varianter av etiketter, eller jag tror mer det är klistret som nyttjas. Den ena varianten är rent ut sagt ett helvete att ha att göra med. Etiketten i sig släpper ganska så lätt, men klistret som blir kvar på flaskan sitter som berget! Har provat skrapa, skrubba och även olika anfallsvinkar med kemikalier… Råkar jag ut för en flaska där klistret inte ger med sig får den går till återvinning. Den andra varianten är mycket lättare att ta hand om. Etiketten lossnar ganska så lätt efter man fått ett grepp om ena hörnet. De rester av lim som blir kvar på flaskan släpper lätt vid skrapning.
IMAG0778_1

Näst sist i ledet är den variant som Great Divide skeppar sina öl i (Fjärde från vänster i översta bilden). Flaskan i sig påminner väldigt mycket av den som Brewdog använder, men det är aningen högre. Ifall de ska sättas i mina backar är det ingen bra egenskap. Flaskorna är blir för höga för backen och även om man försöker bygga planen med 90 graders brytning så hjälper det ej, flaskorna tar precis i botten på backen som ställs över. Etiketterna lossnar lätt, skulle vilja jämföra det med det jobb som behövs för att göra en Anchorflaska ren. Nackdelen är som sagt att backstaplingen blir lidande.
IMAG0781_1

Sist ut, varianten som Oppigårds nyttjar (Längst till höger i översta bilden). Nu har jag inte sparat så många, då flaskorna i sig är på tok för höga för att kunna staplas i backar, men dessa tycker jag gör sig väldigt bra till öl som ska ges bort, dvs. flaskorna kommer du förmodligen aldrig se igen. Efter en natts blötläggning har förmodligen samtliga etiketter släppt från flaskorna och med lätt skrubbning / sköljning så är det mesta av limresterna borta. Nedan bild är tagen efter någon timmes blötläggning. Jag har ställt flaskan i ett litermått och gav den en snurr, se hur mycket som redan släppt.
IMAG0767_1

De är av liknande modell som Great Divide och Brewdog men högre, den högsta flaskan i min “samling” på gott och ont. Nu har jag visserligen hittat min favoritmodell, men ifall jag inte skulle stapla backar och börja om helt från början så tror jag att Oppigårds variant drar det längsta strået. God öl (Så insamlandet blir till en fröjd), minst arbete för att göra flaskorna rena samt att priset per flaska på bolaget inte på något sätt är skrämmande.
IMAG0780_1

Vilken / vilka modeller av flaska är er favorit och varför?
Vilken erfarenhet har ni av borttagning av etiketter?

One Comment

  1. Jag har köpt dom röda backarna på Ica med löttöl och nyttjar dom flaskorna. Har 4 röda sådana backar med flaskor. En blå back med 50l flaskor. Och en Carlsberg back med 30 “oppigårds” flaskor. Nu i helgen skänktes det ölflaskor från Stockholm brewing Co. Så hämtade 24 där Till en back som jag hittat tidigare i veckan 😉

    Vad det gäller etiketter så blötlägger jag flaskora över natten. Skrubbar rent, åker ett varv i diskmaskin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *