Bryggdag – Arkanoid

SMaSHprojektet läggs på is en bryggning så barley winen blir gjord, den kommer ju behöva sisådär ett halvår innan den blir redo. Med tanke på lagringstiden borde denna egentligen ha blivit gjord i Januari, men det är lätt att vara efterklok. Nu har jag nått att se fram emot när juletid knackar på dörren. Den klassiska ingrediensbilden är aningen annorlunda denna gång, då malten krossades redan igår kväll. Istället för maltpåsarna så ligger allt redo att användas i hinken.
På humlefronten är det tunt, endast Cascade kommer närvara. All humleaction läggs mellan 60 – 30 minuter och om några månader innan kolsyrning och flaskning hade jag tänkt torrhumla för att förhoppningsvis få en mer uppkäftig ton.
IMAG1075_1

Bryggdagen flöt på utan hinder, om man bortser från att jag helt enkelt glömde montera falskbotten före mäskningen. Efter att ha tappat i några kg malt kom jag på att falskbotten fortfarande låg i källaren. En snabb rockad av innehållet från mäsktunna till en 25liters jäshink underlättade monteringen. Gjorde inga mätningar men jag fick känslan av att jag tappat lite i temperatur p.g.a omtappningen. För att hoppa framåt i tiden så missade jag OG med 4 punkter, om det har att göra med omtappningen låter jag vara osagt. Denna diff ligger inom mina ramar och jag räknar det som träff på OG.
IMAG1087_1

En humlesort genom hela koket och jag valde Cascade för en inte allt för distinkt ton. Som skrivet tidigare så är planen att torrhumla för en liten “in your face”-upplevelse. Återkommer kring det om sisådär ett halvår, så jag har tid att bestämma mig… Eller vad säger ni? Är det en bra ide?
IMAG1091_1

Märkte att surfplattan låg lite för nära igår när jag krossade. Skulle till att lägga in körschemat i Brew Timer när jag märkte hur fin den var. Kommer nog fortsättningsvis sköta krossandet utomhus.
IMAG1096_1

Med blivande barley wine och jäst i hinken hamnade jag på 11 liter med ett OG på 1.096, klart godkänd. Nu väntar jäsning och efter det omtappning innan den ställs bort för framtiden.
IMAG1105_1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *