Maltkrossen invigd

Då var krossen invigd!
Har väntat på detta tillfälle ända sen jag fick hem och monterade ihop den. Jag har sen tidigare sagt att veven skulle nyttjas en gång innan jag gick över till motordrift, och med “en gång” så var tanken att kämpa sig igenom all malt för en bryggning… Efter ca: 20 sekunders vevande gick jag ner i källaren efter skruvdragaren. Motordrift känns som det enda alternativet faktiskt, att veva sig trött och less blir ingen glad av.

Fick testa mig fram och justera distansen mellan valsarna med hjälp av bladmått för att få en OK medelväg för varje maltsort. Först ut var Maris Otter och där hamnade jag på 1mm, började på 0,8mm och då blev det mer eller mindre bara smul. Även om det bara diffade 0,2mm så var det en märkbar skillnad. Visst blev det smul och lättare kross då storleken varierar, men som helhet blev det helt OK
IMAG1068_1

Caraplus 10 var näst på tur och för att undvika allt för fin kross landade jag på 1,2mm mellan valsarna. Justering är inte direkt svårt, man lättar låsskruvarna på varje sida och justerar varje sida separat. Det man behöver tänka på är att efter man bestämt sig för önskad distans så öppnar man lite till, då valsarna drar ihop sig lite vid låsning. Efter att båda sidorna är låsta för man bladmåttet fram och tillbaks längs springan och känner sig för så att båda sidorna är låsta till samma distans.

Sist ut var Caramel 90. Där behövdes det tightas till en del, då malten mer eller mindre trillade igenom. 0,9mm fick det bli.
IMAG1074_1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *