Bryggdag – Top Gun Revisited

Då var den första satsen med flytande jäst klar och det gick bättre än förväntat.
Utrustningen känns intrimmad, så det Brew Target spottar ur sig stämmer med verkligheten, även om jag var 3 punkter från önskat mål.
Jag köpte ingen Chinook denna gång, då jag visste att jag hade i frysen sen tidigare. Nu gick det bra och jag hade marginalen på min sida men det var på håret… Det kunde lika gärna varit 5g som saknades.
IMG_20140518_093232

Som skrivet så gick allt bra och jag är nöjd med dagen, men dessa påsar som malten levereras i lär vara något som djävulen kommit på! Bilden nedan kanske inte är den bästa, men det som händer är att klistret som håller påsen stängd håller ihop påsen lite för bra ibland. Även om man är försiktig så händer det att påsen rivs upp när man rullar upp den. Ungefär i mitten ser man hur påsen är på väg att rivas sönder. Två stimmor om löper längs hela påsen. Ni som brygger själv vet garanterat vad jag menar… Man blir förbannad!
IMG_20140518_093825

Det har hänt förr och kommer förmodligen hända igen, dessa förändringar i sista minut. Denna gång hade Aron synpunkter på att jag var lite för snål med humlen, så jag “hade inget val” än att slänga i lite extra. Humle kan man aldrig få för mycket av i en IPA och “more is more” som Yngve säger.
Jag är van att göra satser på 15 – 20 liter och när nu denna bara blev på 10 fick man påminna sig själv om detta när man tittade igenom receptet. Humlen ser snål ut om man tänker att satsen är större än vad den är.
IMG_20140518_103347

Mäskningen gick som smort och vid temperaturkontroll så låg bädden en grad under beräknat, och då mätte jag bara ca: 1 dm ner. Jag är helt övertygad om att det var en grad varmare längre ner i bädden.
IMG_20140518_110911

Ordning och reda vill jag ha kring mig när jag jag brygger, så tydliga lappar med glasens innehåll samt hur länge de ska ligga i. Drar även över en bit folie så att inget ovälkommet tar sig in innan humlen ska i grytan.
IMG_20140518_120002

IMG_20140518_121125

Då jag gått över till att ha ölen på fat så har jag även från och med denna bryggning slutat att använda Coopers jäshink med kran. Man ska aldrig säga aldrig och de kommer förmodligen bli använda igen men då jag använder hävert för att flytta ölen till faten så känns de från Cooper inte helt optimala. Då Coopers jäshink är konstruerade så det inte behövs något jäsrör medför det att vätska lätt rinner ut vid rengöring. De tunnor som är gjorda att fungera ihop med jäsrör är däremot helt täta, så rengöringen är nu ett rent nöje om man jämför. Jag tycker om när det är lugnt och skönt kring mig och det gav Coopers hinkar, nu kommer bubblandet under jäsningen höras när jag försöker koppla av till ett parti LOL.
IMG_20140518_141642

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *