Bryggdag – Golden Axe

Bryggsöndag och det kunde inte varit bättre! Bortsett från att jag missade OG med 5 punkter och regn som har hållit sig nästan hela dagen då. Idag har jag haft hjälp i bryggehuset, ni som följt min blogg kommer kanske ihåg DC, han som ville vara med på allt gällande Double Dragon. Han var ju med på allt… Bortsett från hämtning av ingredienser hos MaltMagnus, själva bryggningen samt flaskningen. Denna gång klarade han av konststycket att vara med under bryggningen från början till slut!
Som alltid börjar man dagen med att visa vad som kommer åka med i koket.
IMG_20140713_104306

Under mäskningen (Där jag hamnade aningen lågt) började vi spåna på kommande gemensamma projekt, en lättdrucken IPA med friska humletoner. När någon mer är med och betalar så skadar det inte att lyxa till det en aning, så jag plitade ner förslag på vad jag tyckte vi skulle humla med.
– Bara det blir gott, fick jag till svar. Så det verkar som jag fått ganska fria händer att skapa. Nu gäller det bara att klura ut hur mycket som ska med samt hur maltblandningen ska bli.
IMG_20140713_122842

Nu när jag börjat med brygga satser på 20 liter har tappningen förändrats en aning. Tidigare när jag höll på med flaskor hade jag inte orken att flaska mer än 15 liter, men nu när fatet har kommit med i bilden så ser jag ingen anledning att inte fylla det. Den gryta jag kokar i har några liter till godo när mäsktunnan är  tömd, men den marginal är för liten för att säkert kunna flytta grytan. För att vara på den säkra sidan och slippa spill tar jag en kastrull och tappar i någon liter i den. Båda behållarna kan då bäras ut och väl på plats hällas samman.
IMG_20140713_140010

Även om det bara blev en påse humle vid 60 och en vid 10 så vill jag ändå ha ordning och reda. Risken att blanda ihop dem är obefintlig, men ändå.
IMG_20140713_133519

Så som skrivet i början, det som hade kunnat varit bättre idag var vädret samt OG. Det man kan koppas på är att jäsningen går bättre än beräkningen i receptet. Det är inte helt omöjligt att jag tar tillbaks 2-3 punkter där, och då är det inom ramarna tycker jag.
IMG_20140713_154328

IMG_20140713_195909

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *