Bryggdag – Rush n Attack

Då var väntans dag över, för det mesta har faktiskt varit just väntan…  Men vi tar dagen från början.
Som vanligt radas innehållet upp snyggt och smidig för fotografering innan man sätter igång.
Malten – Check!
Humlen – Check!
Utrustning – Check!
Något mer?
Nej – Check!
IMG_20140907_095012

Maltpåsarna öppnas naturligtvis med största försiktighet då jag vet att de lätt dras sönder vid limningen. Dagen till ära lyckades jag på de två första påsarna göra just det man försöker undvika genom sin försiktighet. Det är nog faktiskt första gången jag misslyckas med två i rad och tog därför beslut att få det överstökat. Öppna samtliga och ner med allt i en kastrull… Klart… Enkelt.
IMG_20140907_101308

IMG_20140907_102558

Mäskningen gick som planerat och maltbäddens temperatur höll sig inom ramarna. Medans mäskningen pågick passade jag på att gå igenom receptet och programmera Brew Timer och märkte i det skedet att jag glömt Laktosen.  Även om man tycker att man har förberett sig väl och ställt allt i ordning är det lätt att glömma. Nu är det visserligen andra gången med nästan ett års mellanrum jag använder Laktos men som jag märkte var det lätt att köra på rutin och missa det som är nytt. Sagt och gjort mätte jag upp önskad mängd.
IMG_20140907_124127

Denna väntan… Varför blev det en massa extra väntan idag?
Detta är den största öl jag gjort och för att få ordning på vattnet och temperaturerna så skenade koktiden till 3 timmar, i vanliga fall kokar jag som längst 90 minuter. Då det inte var speciellt många moment så resulterade denna extra väntan i att jag fick tid över för annat. Vanligtvis drar jag mig lite för att göra rent och ställa undan utrustningen på en gång, men inte idag. Med all denna extratid kändes det som att jag inte hade nått val, det som kunde hanteras omgående blev omhändertaget. Nu i efterhand kändes det som ett klokt beslut.
BrewTimer

Resultatet?
En väldigt slibbig och söt rackare. Ska bli riktigt intressant att se och smaka om sisådär en månad. WLP005 är för mig helt nytt, så jag vet inte vad jästen kommer tillföra. Sen är detta mina andra mörka öl jag brygger, så jag har stora skor att växa i. Är naturligtvis även nyfiken på vad vaniljen kommer tillföra.
OG hamnade högt men jag kunde förmodligen pressat den lite till ifall jag kokat lite längre. Satsen var planerad till 10 liter och jag fick ut 12. OG lade sig på 1.107 och jäser den ut enligt beräkning landar vi på ca: 9 – 10 % Bara att vänta och se hur det går, jag har allt fått känna av att vad som helst kan hända.
IMG_20140907_165909

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *