På fat – Smash TV – Amarillo

Nytt år, ny teknik. Öppnar årets första fatning med att avveckla häverten, eller i alla fall prova på utan se ifall man saknar den. Under uppehållet före jul förra året så passade jag på att förbereda inför bryggår 2015. Häverten har varit praktisk och gjort sitt jobb bra, men något som jag inte riktigt gillat är rengöringen. Mycket jobb för ingenting kan man tycka, så jag köpte mig några nya hinkar. Några med, andra utan kran. Med häverten ur bilden minskas tiden och för rengöring och hela rengöringshanteringen känns på något vis “bättre”… Eller ja, i alla fall mer bekvämt. Jäshink med kran är inget nytt för mig, hade den lösningen under den tiden då jag nyttjade Coopers grundkit. Vet inte varför, men den lösningen övergavs under resans gång men har alltså nu börjat smyga sig tillbaks.

Överföringen till fatet gick riktigt smidigt, så nog kommer jag göra samma lika vid fatningarna framöver. Bara att öppna kranen och låta ölet rinna ner, sen när nivån i hinken börjat närma sig hålet för kranen tippas hinken tills man är nöjd. Jäsningen blev jag även nöjd med, trots att jag missade på några punkter hamnade jag lite över beräknad ABV.
IMAG0679_1

Men vafan gör dalmasen? Trycker han i gas via kopplingen som ska gå till ölslangen? Svart koppling betyder ju öl ut!
Ja faktiskt. Nytt för i år är att så mycket som möjligt försöka undvika oxidering, så den gnutta luft som eventuellt finns i ölröret trycker jag ut på detta sätt. Kör inte speciellt länge, utan bara så att jag hör hur det bubblar lite försiktigt, sen byter jag koppling och “luftar” på vanligt sätt.
IMAG0682_1

Nu blir det kolsyrning i en vecka eller två, sen får jag testa min beergun ordentligt och se hur den sköter sig. Ska försöka flaska en back av varje SMaSH och sen ställa dem mot varandra och se hur pass man känner skillnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *