Bryggdag – Smash TV – Mosaic

Då var det dags för den anda i SMaSHserien, denna gång blir det Mosaic som är smakbärare. Bryggningen flöt på rätt så bra, bortsett från ett “litet” misstag som jag tur nog kom på i ganska så god tid. Jag använder mig av två recept, ett för malten och ett för humlen. Den för malten är två liter större och anledningen är att min mäsktunna lämnar kvar ungefär så mycket vätska p.g.a konstruktionen av falskbotten. Detta medför att jag behöver en lite större mängd vatten, men idag så gick det lite galet och jag hällde vatten för en 10liters sats istället för 12. Jag märkte det genom att maltbädden blev seg och grötig, så det var bara att riva fram vattenkokaren och snabbt som attan värma på de 1,8 liter som saknades.

Som skrivit tidigare så har jästen blivit utbytt mot S-04, jag hoppas att den ska lyfta SMasHen ett snäpp och tillföra smaker i rätt riktning. Kan tyckas att det är aningen dumt att direkt efter start gå in och genomföra förändringar, men jag är villig att ge den en chans. Tror ändå att humlen kommer tränga igenom oavsett jästval.
IMAG0871_1

Vill påstå att jag har  ordning och reda genom bryggdagarna men idag blev det inte så, kanske därför “vattenincidenten” inträffade. Receptet är inte speciellt avancerat och det som behövs för att genomföra bryggningen hade jag skrivit ner på papper. Såhär i efterhand kanske jag kan förstå var förvirringen uppstod, jag har ju faktiskt ingen direkt nytta av att veta mängden vatten för den mindre satsen, ändå hade jag skrivit det på humleschemat. När allt var klart och upphällt i jäshinken slutade volymen på kring 11 liter och ett OG på 1071. Hade jag kokat ett tag till hade jag träffat bättre, men med tanke på att första SMaSHen hamnade på 1072 så vill påstå att jag såhär långt i alla fall är konsekvent.
IMAG0879_1

Nytt för denna och kommande bryggningar är att jäsningen flyttat från den svala delen i källaren till kylen. Under de varmare årstiderna har det fungerat riktigt bra att jäsa i källaren, men kylskåpet kommer ge mig en mer konstant temperatur. Har satt temperaturen strax över 17 grader och så kommer den nu stå tills det är dags att torrhumla. Har ännu inte bestämt mig ifall torrhumlingen ska ske i kylen eller om den ska få flytta tillbaks till källarlokalerna.
IMAG0897_1
IMAG0902_1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *