Humlegodis har fått tillskott

Humlegodis har fått tillskott, ett enklare bryggverk ankom i fredags. Efter att ha varit sugen på en smidigare lösning under en lägre tid som gör samma sak som den utrustning jag nyttjat, men tar mindre plats samt att den inte kostar skjortan så tände jag till ordentligt när MaltMagnus fick in BK35an. Efter våldsamma förhandlingar med frugan så fick jag henne att förstå att ett bryggverk är något varje bryggare måste ha. I skrivande stund har jag ännu inte provkört bryggverket, inte ens provkokat vatten, så denna recension baseras endast på hur den “känns”.
BK35an har tre effektlägen: 500w för mäskning samt 2kw och 2,5kw för kok.
IMAG0059_1

Paketet innehåll:
Pump för cirkulation
Bryggverk med lock
Digital termometer
Mindre kastrull
silkorg
Kylspiral

Termometern skulle jag kunna klara mig utan, den utstrålar “billig Kina-termometer från ebay”.
Den lilla kastrullen som jag misstänker är avsedd för vatten trodde jag vid första ögonkastet var gjord av plast, även den känner jag att man klarar sig utan. Ifall man inte är en 16åring som just flyttat hemifrån för att läsa gymnasiet på annan ort så har man mer robusta grejjer hemma. Missförstå mig inte, grejjern gör garanterat det jobb de är avsedda för, men i mitt tycke så tillför de inte paketet någonting.
IMAG0060_1

Bryggverket i sig känns hållbart och stabilt, men det hade inte gjort något ifall den varit gjord av lite tjockare material, det hade tillfört en lite mer “ordentlig” känsla. Kylspiralen hade även den gett ett mer ordentligt intryck ifall den gjorts mer stabil, men för detta bryggverk känns det absolut som att den kommer utföra kylningen som tänkt. Kan tänka mig att om man gör mindre satser så kommer inte kylaren nå om man hänger den över kanten. Då kommer man nog behöva föra ner den i vinkel och risk för krökning / klämning av vattenslang kan uppstå. Jag funderar förmodligen kring detta helt i onödan, men för mitt tycke och smak så hade jag föredragit att spiralen var högre.
IMAG0057_1

Silkorgen har tre krokar som hakar fast insatsen när mäskningen är klar, man lyfter upp insatsen tills hakarna går fria och låser sig kring kanten på bryggverket. Hakarna håller sig på plats, men som skrivet tidigare så känns det som att de sparat nån krona i tillverkningskostnad och gjort en lösning som gör det den ska men inte mer. Aningen ranglig känsla om man rör på silkorgen när den sitter krokad, men jag känner mig inte orolig över att den ska tappa fästet och ramla omkull. Något som på sikt kommer generera repor på insidan av verket är just denna upphängningsanordning. När man för ner insatsen så fäller man in krokarna och dessa släpas längs med sidorna. Här finns det absolut utrymme för förbättring till kommande version.
IMAG0058_1

Cirkulationspumpen fäster man via slang i kranen och den andra sidan trär man genom ett hål i locket, flödet ställer man via vredet på kranen.
IMAG0061_1

Så vad är då helhetsintrycket?
Om man tittar på prislappen för de andra bryggverk som som är populära så tycker jag BK35 ger mycket för pengarna. Även om jag inte testkört mitt i dagsläget så ser jag ingen anledning till missnöje. Visst finns utrymme till förbättring men man ska kanske inte ska vara allt för krävande när man investerar i denna prisklass. Kan kort och gott ärligt säga att för 5000:- känns paketet som ett kap. (Så länge man inte satt ribban allt för högt.)
Plånboken blöder inte allt för mycket och som en bonus är frugan nöjd över att den tar mindre plats än min andra utrustning, som jag nu inte längre har någon nytta av.

Det som återstår för mig innan bryggning är att provkoka vatten och få till en bryggprofil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *