Bryggdag – Tokyo

Blev en lång bryggdag denna gång. Mycket malt, mycket vatten och extra långt kok. Nu var jag visserligen inte uppe med tuppen, men nära nog och ändå skenade klockan iväg mot sena eftermiddagen innan allt var klart. Det är en stor öl, den största jag gett mig på, och jag maxade mer eller mindre bryggverket. Mängden malt ställde till det en aning när jag skulle ta ut maltkorgen och sleven fick sig en ordentligt omgång.
IMAG0697_1

Har införskaffat mig nya behållare för humlen där de förvaras innan de åker ner i koket. Tidigare har jag efter vägning hällt över humlen i glas och förslutit toppen med gladpack. En fullt fungerande lösning för mig, men man är ju lat va… Så när jag trillade över dessa behållare på ICAmaxi så fanns det ingen annan lösning än att köpa dem. Höga behållare med ett lock som man bara trycker fast för en tät förslutning, hur enkelt som helst. Nu blir det en del tomrum då jag inte brygger allt för stora volymer, men jag kunde inte finna några lägre så de får duga.
IMAG0699_1

Som ni ser har jag idag nått gränsen av vad bryggverket klarar. Visst, det går om man vill att trycka i lite till, men lite marginal vill jag ha. Maltbädden blev riktigt kämpig att ha att göra med, vilket resulterade i att min gamle trotjänare gav med sig. Nästan tre år fick vi i alla fall… Nu har jag inget att röra om i malten med, så nu blir jag mer eller mindre tvungen att komma igång och slutföra mäskroderprojektet. Skisserna är ju klara, så det är “bara” att sätta igång att såga, borra och slipa.
När det var så mycket malt i korgen fick vörten det tungt att ta sig igenom och med ett på tok för snabbt flöde på cirkulationspumpen körde jag torrt. Nu tror jag inte att jag kommer göra allt för många öl i denna kaliber, men nu vet jag för framtiden vad som väntas om man ska ge sig på det igen.
IMAG0700_1
IMAG0702_1

Resultatet vet jag inte riktigt ännu, och kommer nog inte få reda på fullt ut heller. OG enligt recept är 1.141, men min hydrometer maxar på 1.110. När jag tog prov så låg jag precis på 1.110 och frågan är ifall det var där jag landade, eller om den helt enkelt inte kan resa sig högre och kliva utanför skalan. Att det är 1.141 är jag helt övertygad om att det inte blev i alla fall, då jag landade på 12 liter istället för planerade 10. Längre kok (Som redan var tre timmar), eller mindre lakning hade väl varit två varianter av lösningar, men då jag inte mätte volymen över huvud taget utan märkte det när jag hällde över till jäshinken så blev det som det blev. Oavsett så kommer det bli en fläskig öl som förhoppningsvis även smakar gott.

Jag säger skål på er alla och sörjer stackars sleven som fick sätta livet till idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *