Bryggdag – Smash TV – Equinox

Då var det bryggsöndag igen, långhelgen avslutas med ett efterlängtat kok. Har haft Equinox liggandes i kylen rackarns länge… Eller ja, flera veckor i alla fall. Den köptes in ganska hastigt och lustigt men då andra bryggningar legat före i pipen så har den vackert fått vänta. Maltkrossningen hade jag tänkt få avklarad redan igår, men avvaktade istället tills idag och passade på att krossa medans mäskvattnet stod på värmning, mer färsk kross går inte att få. (Som ni ser på bilden nedan nyttjar jag jäst som passerade bäst före i Januari men jag är inte orolig, jag är rätt säker på att den kommer göra jobbet lika bra som om bryggningen gjordes i November 2014.)
IMAG1165_1

Har slarvat lite med mätningen under mäskning tidigare, men idag var jag sugen på att ta en avstämning, spot on!
IMAG1170_1

Ordning och reda den sista halvtimmen, så på ett 90minuters kok blir det långan väntan innan det är dags att agera. Gör visserligen inget och idag var det fint väder så utöver städning och rengöring fanns även tid för lite latning i solen innan första humlen skulle i.
IMAG1168_1

En trend är bruten! De tidigare två SMaSHarna har hamnat under beräknat OG med ungefär en handfull punkter. Idag trillade jag över med marginal åt andra hållet! Jag jämförde de två tidigare OGproven med det jag tog idag och blev faktiskt tvungen att ta upp jäshinken från kylen och ta nytt OGprov. Eftersom det diffat 10 punkter mellan de tidigare och dagens så tänkte jag att jag helt enkelt läst av fel och att det skulle vara som på de tidigare, ca: 1.072 istället för 1.082, men så var inte fallet. Om det har med att malten krossades mer eller mindre precis innan mäskning eller ej kan jag inte svara på, men detta var verkligen intressant. Att krossa malten samma dag som bryggning kommer jag fortsätta med, man har gott om tid medans mäskvattnet värms och det känns bättre med dagskrossad malt. Under SMaSHprojektet är det även väldigt enkelt då det bara är en sort malt, bara att ratta in önskad distans mellan valsarna och köra på.
IMAG1178_1

Här har vi äntligen SMaSHen på Equinox och smakprovet från hydrometern kändes lovande. En väldigt distinkt och direkt smak och i detta skede tror jag att slutprodukten gör sig bäst efter lite lagring, bara så att smaktopparna dämpar sig lite.
IMAG1179_1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *